Když se řekne superpotraviny, většina z nás si automaticky představí nějaké potraviny zpravidla exotického původu, které se k nám do České republiky dováží a které se díky svému rozmanitému obsahu můžou pyšnit přízviskem super. Je pravda, že celá řada superpotravin nepochází od nás a právem se stávají nedílnou součástí zdravých jídelníčků celé řady z nás.

Nicméně i naše země dala vzniknout celé řadě superpotravin, přičemž mnoho z nich je pro některé z nás naprosto obyčejných a běžných. Proč stále sázet pouze na exotické potraviny, když i naše země skrývá tolik obsahově bohatých pokladů?

Borůvky

Také máte rádi, když se při procházce lesem můžete jen tak sehnout a nasbírat si hrst čerstvých borůvek? Sice jsou to potvůrky, protože barví prsty i ústa, ale co se jejich obsahu týče, mají nám opravdu hodně co nabídnout.

Borůvky dokážou dezinfikovat zažívací ústrojí, pyšní s protizánětlivými účinky a řadí se mezi přírodní antioxidanty. Obsahují v sobě látky, které představují prevenci řady civilizačních chorob a jsou pozitivní pro náš zrak. Můžeme ještě zmínit, že nám mohou pomoci při zpomalení stárnutí mozkových buněk.

Červená řepa

Máte rádi červenou řepu? Pokud nadšeně přikyvujete, že ano, pak je to jedině dobře. Červená řepa se řadí mezi české superpotraviny, kterým byste měli věnovat daleko více pozornosti, protože si to určitě zaslouží.

Červená řepa podporuje činnost jater a má močopudné účinky, díky kterým zbavuje tělo nadbytečného množství sodíku. Červené barvivo v ní obsažené je mocný antioxidant.

Dále musíme zmínit, že červená řepa podporuje trávení a čistí střeva, zároveň zvyšuje odolnost našeho organismu a působí preventivně proti vzniku rakoviny.

Vlašské ořechy

Věděli jste, že vlašské ořechy patří mezi nejstarší konzumované potraviny? Zpravidla si je spojujeme především s obdobím Vánoc, nicméně konzumovat tyto superpotraviny můžeme kdykoliv během roku – rozhodně se to totiž vyplatí.

Ořechy, které svým tvarem nápadně připomínají lidský mozek, mají pozitivní vliv na naši nervovou soustavu a činnost mozku. Pozitivně působí na cévy a mají blahodárné účinky na stav našich vlasů, pokožky a nehtů. Zajímavostí je, že vlašské ořechy podporují plodnost.

Kysané zelí

Nad kysaným zelím mnoho žen ohrnuje nos, my ale víme, že v dřívějších letech představovalo kysané zelí velice tradiční a oblíbené jídlo, které má nejen spoustu využití, ale zároveň se může pyšnit i celou řadou zdravotních výhod.

Věděli jste například, že si kysané zelí může připsat účinky na působení krevního oběhu? Mimo jiné kysané zelí posiluje kosti a stimuluje náš imunitní systém, za což může vysoký obsah vitamínu C.

Další předností kysaného zelí jsou silně protizánětlivé účinky, díky kterým nás dokáže ochránit před některými druhy rakoviny. Jako třešničku ještě dodáme, že v sobě obsahuje celou řadu důležitých minerálních látek – jako například hořčík, fosfor nebo vápník.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Chcete zhubnout, ale nedaří se vám? Možná za tím stojí tyto chyby!

St Dub 24 , 2019
Snad každá žena by na svém těle našla minimálně jeden nedostatek. Pro některou je to povolenější bříško, pro jinou zase větší zadeček, další trápí rozkydlá […]
Chcete zhubnout, ale nedaří se vám? Možná za tím stojí tyto chyby!